Blog

Verschil tussen gronden en aarden

Gronden en aarden, woorden die je steeds vaker hoort. Het is iets heel ouds en natuurlijks en bij de meeste trainingen begin je tegenwoordig even met de ogen dicht om te landen, om aan te komen, te aarden. En het leuke is, de Nederlandse taal is ermee doorspekt. Synoniem voor argument is bijvoorbeeld `Op goede gronden iets kiezen`. Of synoniem voor aandacht geven: ‘dat onderzoek had grondiger gekund’. En dat is precies wat gronden is, in intuïtieve ontwikkeling is het je aandacht richten in jezelf, in het hier en nu. Op je verbinding met de aarde.

Gronden en aarden
Jezelf gronden noemen we ook wel eens aarden, maar eigenlijk zit er een verschil in. Bij aarden kom je in contact met de energie van de aarde, de natuur. Waarschijnlijk ken je dat wel. Je voelt je moe en vol, je besluit een stuk te gaan lopen in de natuur en daarna ben je echt opgeknapt. Meer dan als je de krant of een tijdschrift zou gaan lezen. Hoe dat kan? Dat heeft alles te maken met de energie van de natuur. Je lichaam matcht op deze energie, je lichaam voelt daarna meer geaard. In zo’n geval spreek je over ‘aarden’.

Bij gronden is de verbinding dieper en verbindt je je met jezelf, wie je in wezen bent. Het is een meer spirituele verbinding. En door je te gronden kom je in contact met je eigen en innerlijk weten. je wijsheid. Wat klopt voor jou, wat je nodig hebt, wat je doelen zijn.

Gronding is een creatie
Je gronding, jouw verbinding met jezelf op de aarde, is je grondhouding. Het fundament van jouw bestaan. En deze is voor iedereen uniek en continu in ontwikkeling. Het is jouw creatie van hoe je op de aarde bent. Je grondhouding is soms serieus, dan weer speels en soms heel erg overeenkomstig jezelf. Dan ben je als een vis in het water, je zit lekker in je vel en alles gaat vanzelf. Hoe meer je jezelf wordt, hoe makkelijker deze grondhouding terug te halen is als je weer eens in een somberen of serieuze bui belandt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.