Blog

Ben Cohen: “Eten was het enige waar we goed in waren!”

 

Ben Cohen: “Eten was het enige waar we goed in waren!”

Bij een event waar ik als deelnemer was, was Ben Cohen (Ben & Jerry’s Ice cream) een van de sprekers. Graag vertel ik over zijn inspirerende lezing, vooral omdat het zo aansluit met waar wij in de opleiding ‘Jouw Potentieel’, mee bezig zijn. Ben Cohen had namelijk geen ‘potentieel’, althans dat dacht hij. Zijn potentieel kwam via een onverwachte weg tot zijn recht, namelijk via ‘eten’. Lachend vertelt hij dat hij samen met zijn vriend Jerry Greenfield, ontdekte ze dat ‘eten’ het enige was waar ze goed in waren. Zo ontstond Ben & Jerry’s! Ice cream was hun lust en werd hun leven.

De kernwaarden van Ben & Jerry
Ben Cohen was niet een idealist, eerder ‘down to earth’. De kernwaarden van Ben & Jerry’s, hun idealen om sociaal maatschappelijk te ondernemen, waren ze niet ‘bewust’ mee bezig, het was geen stip aan de horizon. Ze ontstonden hand in hand met de business van ijsjes verkopen. Cohen: “We waren zo succesvol dat we alleen nog met cijfers bezig waren, advocaten en toeleveranciers. Toen hebben we de tent te koop gezet!”. Ze waren geen ‘zakenlui’! Toen ze toch besloten door te gaan, moest het anders, menselijker en kloppend met hun visie op de wereld. Zo zette zo voortaan aanbevelingen voor een betere wereld op de verpakking. Tijdens de koude oorlog was hun aanbeveling om ‘vrienden te worden met de Russen!’. Verder kochten ze voortaan hun ingrediënten direct in bij boeren en zorgden dat ze goed betaald werden, zodat hun kinderen naar school konden.

Het potentieel van Ben Cohen en zijn visie op ondernemen
Cohen: ,,Succes moeten we naast hoeveel geld we hebben verdiend, ook meten door te kijken hoeveel mensen we ermee hebben geholpen.’’ En zo herken ik zijn potentieel! Zijn grote hart. Menselijk zijn. Ben Cohen heeft dat via Ben & Jerry’s verwezenlijkt. Zijn boodschap nu: “The most powerfull tool that Business has is its voice. When Business talks, the public listen. As you give, you receive, as you help others, you are helped in return.”

Jouw potentieel
Ieder mens heeft zo een heel eigen potentieel. Dat is doen wat klopt voor je, wat heel waar is voor jou en dat verwezenlijken in je leven en werk! Wil je jouw potentieel ontwikkelen, kijk dan op de site van S-Sent voor de verschillende opleidingen, bij voorbeeld het Intuïtiejaar of Jouw potentieel.

 

Annelita Reinders
S-Sent, Leven in essentie

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.